Noul regulament de arbitraj. Diavolul se ascunde în detalii!

 de Dumitru DOBREV

 
Recent a apărut în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 97 din 07.02.2012) noul Regulament al Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

90% din modificări sunt benefice şi se înscriu în trend-ul armonizării regulamentului de arbitraj intern cu cel al marilor instituţii de arbitraj internaţional (de ex: ICC Paris), dar nu despre acestea ne propunem să discutăm, ci despre câteva şopârliţe strecurate cu graţie în textul regulamentului.
   „Art. 16. – În funcţie de valoarea obiectului cererii principale şi de complexitatea cauzei, tribunalul arbitral este alcătuit dintr-un arbitru unic sau din 3 arbitri (deci nu în funcţie de voinţa părţilor exprimată prin clauza compromisorie- s.n. DD).

Desemnarea arbitrului

Art. 17. – (1) Autoritatea de nominare desemnează pentru fiecare litigiu determinat arbitrii titulari şi arbitrii supleanţi din cuprinsul Listei de arbitri, având în vedere pregătirea profesională, experienţa şi implicarea în activitatea Curţii de Arbitraj a acestora, după consultarea elementelor din dosar care permit să se aprecieze valoarea litigiului şi complexitatea cauzei.

Art. 19. – Arbitrii sunt numiţi, revocaţi sau înlocuiţi după cum urmează:

Numirea arbitrilor

A. Numirea arbitrului se face de către Autoritatea de nominare prin desemnare, dintre arbitrii înscrişi pe Lista de arbitri a Curţii de Arbitraj.

Revocarea arbitrilor

B. Revocarea arbitrului se face pentru săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:

a) în situaţia în care, după semnarea actului de misiune se renunţă în mod nejustificat la misiunea de arbitru/supraarbitru;

b) în situaţia în care, fără motiv justificat, nu participă la şedinţa de arbitrare;

c) în situaţia în care, fără motive temeinice, tergiversează soluţionarea litigiului;

d) în situaţia în care nu se pronunţă hotărârea în termenul stabilit prin dispoziţiile prezentelor reguli;

e) în situaţia în care nu se respectă caracterul confidenţial al arbitrajului.

Înlocuirea arbitrilor

C. Înlocuirea arbitrului se dispune în caz de abţinere, recuzare, revocare, renunţare, deces ori alte cauze de împiedicare, în termen de 3 zile de la data luării la cunoştinţă a unei astfel de împrejurări de către Autoritatea de nominare.

Art. 36. – (1) Tribunalul arbitral va fi constituit dintr-un arbitru unic sau din 3 arbitri dintre care unul va avea calitatea de supraarbitru.

(2) În termen de 24 de ore de la primirea dovezii de plată a obligaţiilor financiare ale reclamantului faţă de Curtea de Arbitraj, asistentul arbitral care are repartizat în responsabilitate dosarul înaintează prin Secretariatul Curţii de Arbitraj un referat către Autoritatea de nominare în vederea desemnării arbitrilor.

(3) Autoritatea de nominare, după primirea referatului împreună cu dosarul cauzei, în maximum 3 zile, va desemna arbitrul/arbitrii/supraarbitrul/supraarbitrii.

Fragmentul de mai jos este un articol din vechiul regulament de arbitraj, reprezentând anterioara modalitate de desemnare a arbitrilor/supraarbitrului, care a fost considerată învechită, aşa că s-a renunţat la ea!!!

ART. 24 (1) Numirea unui arbitru sau a supraarbitrului se  face cu acordul sau prealabil obţinut de partea care îl propune ori, după caz, de cei doi arbitri. (subl. mea. D.D.)
(2) Dacă s-a numit un arbitru sau supraarbitru înscris pe lista arbitrilor CURŢII DE ARBITRAJ , sau dacă arbitrul sau supraarbitrul ales dar neînscris pe această listă  se prezintă pentru a-şi îndeplini  însărcinarea, numirea se consideră acceptată.
ART.25 (1) Dacă pârâtul nu răspunde în termen sau nu dă curs invitaţiei de numire a arbitrului, ori există neînţelegere între părţi cu privire la numirea arbitrului unic, sau dacă cei doi arbitri nu cad de acord asupra persoanei supraarbitrului, preşedintele CURŢII DE ARBITRAJ, după expirarea termenelor prevăzute la art. 22 şi 23, va desemna arbitrul unic sau, după caz, arbitrul pârâtului ori supraarbitrul.
(2) Desemnarea se face în 5 zile de la expirarea acelor termene.

(3) Dacă totuşi, pârâtul îşi va numi arbitrul după expirarea termenului, însă cel mai târziu până la constituirea tribunalului arbitral, desemnarea făcută de către preşedintele CURŢII devine caducă.

Întrebare: Cine este nebuloasa autoritatea de nominare?
Răspuns:

Autoritatea de nominare

(2) Autoritatea de nominare a arbitrilor aparţine unei persoane membră a Plenului Curţii de Arbitraj, desemnată prin Rezoluţia Biroului de Conducere al Camerei Naţionale pentru un mandat de 7 ani şi care poate fi reînnoit.

Răspuns mai pe înţelesul tuturor:

Mihail Vlasov, noul zeu al arbitrajului comercial (1):

„Prin noile reglementări, părţile au pierdut dreptul de a-şi mai alege arbitrii. Aceştia sunt numiţi exclusiv de către „autoritatea de nominare”, care este Preşedintele Camerei de Comert şi Industrie a României, adică Mihail Vlasov, după cum scrie în Lista arbitrilor interni şi internaţionali, valabilă de la 16 ianuarie 2012.

Acest mod de numire a arbitrilor, în care voinţa părţilor este înlăturată complet, este o premieră atât pentru arbitrajul romanesc, care anul acesta împlineşte 59 de ani, cât şi la nivel european. Nici măcar în perioada comunistă nu s-a pus problema în acest fel.

Întrebare: Cine este Mihail (Mişu) Vlasov?

Câteva răspunsuri:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/epoca-de-aur-a-lui-costica-argint-468755/pagina-comentarii//toate-comentariile.html

http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/vip-uri-in-spatele-gratiilor/6854/

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-7950796-modificare-furis-legea-registrului-comertului-deputatii-juristi-psd-pnl-vor-transfere-serviciul-asistenta-juridica-registrul-comertului-subordinea-lui-mihail-vlasov-presedintele-camerei-comert.htm

Întrebare: Cine este noul preşedinte al Curţii de Arbitraj?

Răspuns: Bogdan Olteanu, coleg de partid cu Mişu Vlasov – socrul fostului ministru David (Troacă) de la Interne.

Întrebare: Din ce partid fac ei parte?

 Răspuns : PNL

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6262714-dinu-patriciu-liberalii-trimis-bogdan-olteanu-bnr-scape.htm

http://www.evz.ro/detalii/stiri/registrul-comertului-afacerea-familiei-vlasov-david-874295.html

Dând click pe acest link se va vedea cine şi-a dat demisia de la Curtea de Arbitraj (ca să nu se bage în troacă şi să nu-i mănînce porcii):

http://legalmarketing.ro/a/stiri/stiri-avocatura/schimbari-importante-in-componenta-colegiului-curtii-de-arbitraj-1328006410

Morala?

Dacă aş fi o persoană tendenţioasă, v-aş spune să nu mai sfătuiţi nici un client să-şi pună clauză compromisorie (decât la ICC, care e OK) la arbitrajul de Românica, pentru că e posibil ca liberalii să-şi deschidă tarabă de vândut procese la Curtea de Arbitraj. Dar cum nu sunt o persoană tendenţioasă, evit să fac astfel de afirmaţii…

Ce s-ar mai putea face pentru fanii ireductibili ai arbitrajului?

1. Pentru contractele comerciale cu element de extraneitate, se poate folosi cu succes clauza tip ICC Paris, cu menţiunea că arbitrajul va avea loc în România, la Bucureşti (pentru reducerea costurilor şi pentru avantajul de a se evita exequatur-ul).

http://www.iccwbo.org/court/arbitration/id4114/index.html

Atunci ICC Paris va folosi doar sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru înfăţişări (hearings) şi ceva secretariat.

2.  S-ar putea reînvia arbitrajul ad-hoc, numai că în această ipoteză clauzele compromisorii ar trebui să fie ceva mai elaborate şi redactate cu foarte mare atenţie de un specialist în litigii arbitrale. Şi în acest caz, nimic nu împiedică a se folosi sediul Camerei de Comerţ pentru înfăţişări şi secretariat.

_____________________

(1) Articolul a dispărut între timp de pe site-ul Finantistii.ro (?!). Google dă totuşi imaginea paginii care nu mai poate fi citită:

UPDATE: Articolul de pe Finanţiştii poate vizualizat numai de utilizatorii înregistraţi. Cum l-am citat însă, îl găsiţi mai jos:

4 comentarii

Din categoria acasa, articole de specialitate, Uncategorized

4 răspunsuri la „Noul regulament de arbitraj. Diavolul se ascunde în detalii!

  1. Ciprian

    Bun articol. Keep up the good work!

  2. Ion

    Sau un centru arbitral privat, cu regulamentul propriu? Eventual de mediere si arbitraj si, de ce nu, med-arb?

    • Da, mai sunt si ale organisme rivale gen arbitrajul de pe langa Camera de Comert… Romano-turca, sa zicem, dar lumea nu stie de ele, nu au traditie si sunt putine clauze compromisorii care le indica. De asemenea, ar mai putea fi utilizate si comisiile de arbitraj de pe langa camerele de comert judetene (ex: arbitrajul organizat la Camera de Comert, Industrie si Navigatie Constanta) in masura in care acestea nu si-au „adus la zi” regulamentul propriu dupa cel al amerei nationale. Acestea au marele handicap ca sunt propuse de catre partenerul de afaceri din acel judet, iar partenerul din Bucuresti sau strainatate, care de obicei are si cea mai mare forta de negociere, evita din motive evidente sa le accepte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s