Pentru spargerea blocadei informaționale a tembeliziunilor mogulești în privința proiectului minier „Roșia Montană”

de Dumitru DOBREV


Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr 5159/107/2010) a făcut ieri publică decizia prin care care se menține soluția Tribunalului Alba de anulare a HCL nr. 1 din ianuarie 2009 privind aprobarea PUG al Comunei Roșia Montană și PUZ  „Zona industrială Roșia Montană” aferente exploatării de aur în carieră deschisă propuse de RMGC.

 

Ieri –  panică pe bursa din Toronto!!!

Acțiunile Gabriel Resources Ltd au căzut cu 23, 43%.

 

Așteptăm cu interes sesiunea de tranzacționare de azi.

Pentru cine nu știe încă :

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este deținută în proporție de 80% de Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie minieră mică, fără experiență și resurse proprii și care dorește să strămute localitatea Roșia Montană pentru a realiza cea mai mare mină de aur de suprafață din Europa. 19,31% din acțiuni sunt deținute de Minvest, o companie minieră de stat. Companiile miniere Newmont (NTSE: NEM), American Electrum Strategic Holdings LLC și American Paulson & Co. Dețin fiecare aproximativ 20% din acțiunile Gabriel Resources.

Să nu credeți în comunicatele de presă ale RMGC cum că această decizie a Curții de Apel Alba Iulia nu influențează în nici un fel procedura EIA (evaluarea studiului de impact asupra mediului al proiectului minier Roșia Montană). Ar vrea dl. Naumovici 🙂

 

În urma acestei decizii vor pica în instanță, pe principiul dominoului (accesorium sequitur principale), și ultimul certificat de urbanism nr. 87/2010 emis de C.J. Alba, și decizia nr. 2849/07.03.2011 de emitere a avizului de mediu pentru “Modificare PUZ zona industrială Roșia Montană” emisă de ARPM Sibiu.

 

Mic dicționar pentru necunoscători:

  • un PUG (Plan Urbanistic General) constituie ansamblul regulilor de urbanism aplicabile unei localități
  •  PUZ-ul (Plan Urbanistic Zonal) este o particularizare a acestor reguli pentru o anume zonă. Asta înseamnă că PUZ-„zonă industrială Roșia Montană” este ansamblul regulilor (derogatorii) pe întreaga zonă pe care se vor amplasa obiective aferente minei: iaz de decantare, baraj, cariere etc.
  • Certificatul de urbanism conține situația juridică a terenului pe care urmează să se construiască ceva, lista tuturor avizelor pe care le are de obținut petentul și toate constrângerile care sunt impuse prin PUG și PUZ.

3 comentarii

Din categoria acasa, articole de specialitate, OeNGistice

3 răspunsuri la „Pentru spargerea blocadei informaționale a tembeliziunilor mogulești în privința proiectului minier „Roșia Montană”

  1. Goagal

    sa scada actiunile pana dau in faliment. dar mi-e ca vin alti paduchi sa ceara pamant si apa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s