Divizia de hackeri a RMGC lucrează în trei ture

Timeline_FB_NUinnumelemeu

 

 

 

 

Probabil ați aflat până acum că Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, proiectul de lege prin care exploatarea de la Roșia Montană e declarată nici mai mult nici mai puțin decât proiect de interes național.

Câteva dintre schimbările importante pe care le propune proiectul – de fapt, o listă de exceptări de la cam toate legile incidente în cauză – a fost realizată de juriștii Asociației Alburnus Maior. O redau mai jos:

– RMGC poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată. Totul în numai 45 de zile de la solicitare și fără nicio licitație publică (Art. 4, pct. 7)

– În cazul în care un act sau o procedură de avizare a RMGC a fost anulată, autoritățile au obligația de a elibera RMGC în nu mai puțin de 30 de zile un act sau aviz nou care să-l înlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a) – nota mea: cum rămâne cu separația puterilor în stat, domnule prim-ministru? Poate legislativul să spună administrației cum să judece?

– Actele premergătoare (procedurile, avizele etc.) obtinuțe de RMGC în vederea emiterii autorizațiilor finale nu au termen de valabilitate. Ele produc efecte ad infinitum et ultra, putând fi folosite oricând pentru legitimarea autorizației finale. Pentru evitarea duplicării…(Art. 4, pct. 9, lit.b si pct. 10)

– În timp ce în condițtiile Legii Minelor, Art. 22, oricărei companii miniere i se autorizeaza începerea activităților miniere prevăzute în licență în termen de 180 de zile de la depunerea documentației și pe baza depunerii garanției financiare integrale pentru refacerea mediului, RMGC obține această autorizare în maxim 30 de zile și pe baza depunerii garanției financiare pe numai un an din intreaga durata a exploatării(Art. 4, pct. 12).

– Perimetrul licenței RMGC nu are limite fixe. Agenția Națională de Resurse Minerale are obligația de a-l reconfigura oricând la cererea RMGC, în afara oricărei proceduri de reglementare (Art. 4, pct. 13)

– RMGC este reprezentantul desemnat al Statului Român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării miniere (Art. 5, pct. II.2) – nota mea: deci RMGC este arbitru în meciul dintre RMGC și cetățenii români locuitori ai Roșiei Montane. Aferim!

– RMGC va obține direct de la Ministerul Economiei dreptul de concesiune asupra imobilelor expropriate din perimetrul exploatarii miniere, pentru o durată de 49 ani, fără a fi necesară înscrierea în Cartea Funciară (Art. 5, pct. II.2).

– RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinaţie specială” (a se citi lăcașuri de cult, monumente, ansambluri și situri istorice, cimitire, alte așezăminte de valoare naționala deosebită ori localitați urbane sau rurale în intregime), daca realizează ‚replici’ pe alte  amplasamente  (Art. 5, pct. II.2).

– Dacă în conditiile Legii minelor 85/2003, licența de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani, licența RMGC se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani, la nesfârșit. (Art. 5, pct. II.2)

– Dacă în condițiile Hotărârii de Guvern 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri și programe chiar și cea mai puțin complexă procedură de evaluare durează între 8 și 12 luni, procedura de evaluare de mediu pentru planurile de urbanism ale RMGC (care în mod normal ar implica și consultarea statelor vecine potențial afectate) trebuie sa se finalizeze în 3 luni. (Art. 5, pct. II.2)

– In timp ce potrivit Hotărârii de Guvern 1076/2004, Legii 350/2001 și Ordinului Ministrului Mediului 117/2 februarie 2006, acordul de mediu pentru autorizația de construire se poate elibera numai după deținerea avizului de mediu pentru planul de urbanism aferent, RMGC îl poate obține și concomitent și înaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism.

– În timp ce orice autorizație de construire are o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările (potrivit Legii 50/1991, Art. 7, pct. 5), RMGC poate începe lucrarile în termen de 36 de luni de la data emiterii autorizației de construire, autorizația sa fiind valabila oricat.

– În baza unei solicitări unice, RMGC poate obține concomitent autorizaţiile de desfiinţare şi autorizaţiile de construire, dacă pentru pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii aferente proiectului este necesară şi desfiinţarea unor construcţii sau amenajări existente.

– RMGC poate să includă în intravilan terenurile cu categoria de folosinta pajiste din perimetrul proiectului minier si le poate scoate din circuitul agricol în termen de 30 de zile de cand face o cerere in acest sens. Autoritatea centrala sau locala, in acelaşi termen, este obligata sa-i acorde o suprafata echivalenta de teren aflat in domeniul public sau privat al Statului pentru „refacere” suprafetei afectate de pajiste.

– RMGC poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier.

– RMGC poate include în intravilanul localității terenurile forestiere aflate în perimetrul minier și poate dobândi proprietatea unor terenuri aflate în perimetrul minier fără respectarea dreptului de preemptiune al Statului la cumpărarea de paduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preț și în condiții egale.

– RMGC poate desfașură lucrări miniere pe acele terenuri pe care Legea Minelor, Art. 11, interzice strict desfașurarea oricărei activități miniere – terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervații naturale, zonele de protecție sanitară și perimetrele de protecție hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă.

– Dacă potrivit Art. 5, alin 16 al OUG 43/2000, în cazul zonelor cu patrimoniu arheologic evidențiat întâmplator, pâna la descarcarea de sarcina arheologica, autorizarea de
construire se suspendă, în cazul evidenţierii întâmplătoare de patrimoniu arheologic la lucrările de construire din perimetrul RMGC autorizația sa de construire nu se suspendă și nu îi este afectat dreptul de a executa lucrări miniere pe restul suprafeţei de teren ce face obiectul autorizaţiei de construire.

– RMGC nu are obligația să obțină certificate de descarcare de sarcină arheologică pentru zonele cu patrimoniu arheologic reperat – terenuri delimitate conform legii, în care urmează să se efectueze cercetări arheologice pe baza informațiilor sau a studiilor știintifice care atestă existența subterană ori subacvatică de bunuri de patrimoniu arheologic, susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural național.

– Cercetarea arheologica a unui teren din perimetrul RMGC nu trebuie sa depașeasca 3 luni de la data iniţierii.

Ieri, adică la trei zile de la aprobarea proiectului, anunțată pe site-ul guvernului după ce informația apăruse, pe surse, în presă, premierul Victor Ponta a declarat că îndeamnă parlamentarii PSD să voteze fiecare cum crede în cazul de față, deoarece… nici el nu este convins de acest proiect. Pe care el l-a semnat și l-a trimis în Parlament. Nu e convins. Oau!

De ieri, de când pe site-ul rosiamontana.org a fost încărcată o hartă interactivă conținând numele și datele de contact ale tuturor parlamentarilor români, pe județe, site-ul tot „pică” ore întregi, în mod misterios, deși este bine securizat. Băieții lucrează în trei ture.

Pentru când flăcăii sunt în pauză și site-ul merge, găsiți aici proiectul de lege, cu anexe cu tot.

Documentul conţine o „minune” legislativă, în afara celor de mai sus: acest proi
ect care vizează netezirea drumului pentru o exploatare cu cianuri… nu are nici un fel de implicaţii pentru mediu! (a se vedea Expunerea de motive, pagina 8, punctul 4: „Impact asupra mediului: Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect.”). Numai pentru asta, ministrul mediului ar trebui să-şi dea demisia de urgenţă!

Așadar, dacă vă căutați cumva parlamentarul ca să-l întrebați, de exemplu, cum se poate reloca un monument al naturii sau de ce ar expropria RMGC cetățeni români în numele statului român, vă pot ajuta cu următoarea listă parlamentarilor români cu adrese și telefoane. Dacă așa zice domnul prim-ministru, că fiecare să voteze cum îl îndeamnă conștiința și alegătorii, eu zic să le spunem domnilor parlamentari ce credem!

Opriti proiectul RMGC

19 comentarii

Din categoria OeNGistice, Uncategorized

19 răspunsuri la „Divizia de hackeri a RMGC lucrează în trei ture

 1. FABULOS ! AVETI TOT RESPECTUL MEU, UN LIKE SI UN FOLLOW. NE VEDEM MAINE IN PIATA MARE LA SIBIU ! SA LUPTAM SI SA SPUNEM : AURUL RAMANE LA NOI / CIANURA LA VOI !

 2. p.s Poate vom avea ocazia sa lucram si impreuna daca considerati ca si noi facem o munca de creatie folositoare si frumoasa. Va astept pe blogul meu, cu drag,

 3. Felicitari pentru articol!
  Ca alternativa, in cazul in care ortacii virtuali ai RMGC au grija de site-ul rosiamontana.org, va recomand sa contactati parlamentarii folosind aplicatia disponibila pe protectiamediului.org. Am testat-o si functioneaza foarte bine!

 4. De ce nu e o zona protejata R.M?Are acele galerii romane sif.multe monumente.De ce C.Eur si P.Europ nu/s sesizati de toate ONG/urile si de ce oamenii de acolo nu pleaca cu o delegatie la C.Eur. ca pe vremea lui Horea si sa arate ca acolo se vrea DISTRUGEREA totala si ca peste cativa ani ne vom uita la harta si vom spune ca a avut Romania niste munti Metaliferi care au fost sariti in aer cu goana dupa aur.Chiar toate organismele internationale au urechile infundate?E jale mare!Multumesc de articol.

 5. Dan Barna

  Salut Dumitru

  O sa merg si eu la Sibiu in Piata Mare pentru ca aici sunt. Acest proiect de lege este o mitocanie incredibila si clar imposibil de intamplat in alt stat din Europa. Nu din intamplare suntem la margine. Suntem clar Ferentariul Europei cu asa proiect de lege pe care un guven il promoveaza.
  Am distribuit ei eu si am pus si doua posturi pentru a distribui spiritul de protest.

  Dan

 6. Tactic Office

  Legea in cauza mi-a adus aminte de un articol mai vechi al lui Cornel Popa (TZA) in care arat ca expropierea poate fi folosita si pentru interese private. Ciudat, îl caut pe internet si nu-l mai găsesc.O fi vreo legatura? 😉

 7. Miklos Levente

  Ce sa si spun, ion ariton dupa ce a distrus pe langa multe altele centrala fantanele dat pe mana tiganilor tosa din sebes, licitatie trucata pe mana cu directorul elcen, su spagarul ofiter de informatii sava mihai un rahat taran coclit de la sipi mures, adica a fost, acum acest pseudo parlamentar fara scrup[ule semneaza sa dea si aurul tari pe mana altor hoti, ce nemernici tradatori de tara, pe jegosii astia trebuie linsati si expulzati din tara, sa mearga acolo unde au vandut aurul, si tot ce au data pe nimica astia jefosii mari patrioti PATRIHOTI, rahatii dracului !

 8. Roxana T

  Am citit si m-am minunat, in naivitatea mea, nu pot sa cred sa cred ca exista ministrii (romani, ca noi!!) atat de iresponsabili si aroganti ( probabil cred ca suntem un popor de idioti?).Proiectul urla a coruptie si clientelism si ne dovedeste inca o data ( mai era necesar?) ca politicienii sunt o apa si un pamant, stanga, dreapta e o mare mizerie acolo. Daca nici asta nu e ultima picatura pt noi, atunci chiar ca ne meritam soarta!

 9. Dax47Ro

  Suntem o tara de sclavi si guvernanti isi permit orice. Miorita este crezul romanilor. Tocmai de aia suntem cum/ce/unde suntem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s